Τρίτη, 4 Ιουνίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΖΩΓΡΑΦΟΥ (4-6-2013)

                "ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
      Αγαπητοί γονείς
Μία μόλις εβδομάδα έπειτα από την ενημερωτική συζήτησή μας για το «νέου τύπου, σχολείο της αγοράς» που απεργάζεται το Υπουργείο Παιδείας στις πλάτες των μαθητών, εκ μέρους του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ζωγράφου μοιράστηκε σε νηπιαγωγεία έγχρωμο διαφημιστικό τετρασέλιδο με το οποίο διαφημίζονταν οι δραστηριότητες του σχολείου, ωσάν να ήταν ιδιωτικό ή πρότυπο, με διαφορετικό πρόγραμμα που το ξεχωρίζει ανάμεσα στα άλλα δημοτικά.
Ανεξάρτητα από τις προθέσεις των συντακτών του, που θέλουμε να πιστεύουμε πως ήταν αγαθές, έχουμε την άποψη πως, η σπουδή να μοιραστεί το φυλλάδιο πριν τις εγγραφές στα δημοτικά, σε νηπιαγωγεία, εναρμονίζεται με τη λογική που τα τελευταία χρόνια προάγεται από το υπουργείο και συντείνει στην σύνδεση κάθε σχολείου με τις αγορές και τους χορηγούς ώστε να προσελκύονται μαθητές – καταναλωτές χάριν της ίδιας της επιβίωσής του, εις βάρος όμορων σχολείων. Ήδη άλλωστε, εξαγγέλλονται σαρωτικές καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων και στην περιοχή μας, προωθείται συστηματικά το σχολείο των τουλάχιστον 300 μαθητών και των τουλάχιστον 30 παιδιών ανά τάξη με την ταυτόχρονη απόλυση χιλιάδων εκπαιδευτικών, με διάφορα προσχήματα σχετιζόμενα με την «οργανικότητα» ή την «αξιολόγηση». Η μείωση στις δαπάνες για την Παιδεία, εις όφελος των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων και φροντιστηρίων, προσεγγίζει το 50% και συνεχίζεται. Η συστηματική αυτή προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας να επικρατήσει ένα αντιδραστικού τύπου «νέο σχολείο», μπορεί και πρέπει να ανατραπεί αν είμαστε όλοι στις επάλξεις.
Προς αποκατάσταση δε τυχόν παρανοήσεων που μπορεί να δημιουργηθούν στους γονείς των παιδιών που πρόκειται να κάνουν τη μετάβασή τους από τα νηπιαγωγεία στα δημοτικά σχολεία, ενημερώνουμε τους γονείς ότι :
    α) Όλα τα σχολεία του Ζωγράφου έχουν παραπλήσια εκπαιδευτικά προγράμματα και περαιτέρω δραστηριότητες, το  δε επίπεδό τους είναι ιδιαιτέρως υψηλό (παρά την ανεπαρκέστατη και συνεχώς μειούμενη χρηματοδότησή τους), μόνο και μόνο χάρη στις άοκνες προσπάθειες του έμψυχου δυναμικού τους, δηλαδή των εκπαιδευτικών και των γονιών που καλύπτουν με τη δράση τους την ανεπάρκεια του κοινωνικού κράτους. Το πρόγραμμα που διαφημίζει το συγκεκριμένο φυλλάδιο του 2ου Δημοτικού, δεν είναι αποκλειστικότητά του.
     β) Δικαίωμα επιλογής σχολείου δεν υφίσταται καθώς τα κριτήρια για το σχολείο στο οποίο θα φοιτήσει το κάθε παιδί είναι χωροταξικά και συνδέονται με τη διεύθυνση κατοικίας του.  
Το Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ζωγράφου, με αφορμή και το περιστατικό αυτό, καταγγέλλει  την  προσπάθεια  του Υπουργείου Παιδείας να περάσει έντεχνα στη συνείδηση των γονιών, των δασκάλων και των μαθητών το αποκεντρωμένο  «νέο σχολείο της αγοράς», που για να επιβιώσει, θα πρέπει να προσελκύσει χορηγούς και μαθητές, άλλως προορίζεται για τον «Καιάδα». Ενέργειες όπως η προαναφερθείσα, φρονούμε πως θα πρέπει να μας ανησυχήσουν όλους, γιατί σηματοδοτούν την αποδοχή της λογικής του υπουργείου που στο βάθος της συντείνει στην κατάργηση του Ενιαίου  Δημόσιου και Δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας.
Καλούμε το Σύλλογο Διδασκόντων, τους Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων, τη ΔΕΠ και την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, να πάρουν σαφή θέση επί του ανακύψαντος θέματος.
Κυρίως όμως καλούμε όλους τους γονείς σε επαγρύπνηση, μαζί με τα Δ.Σ. των Συλλόγων και την Ένωση Γονέων ώστε να αποτρέψουμε την υποβάθμιση της παρεχόμενης παιδείας και διεκδικήσουμε το σχολείο που πραγματικά έχουν ανάγκη τα παιδιά μας.
-ΕΝΙΑΙΟ ΔΩΔΕΚΑΧΡΟΝΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΧΟΛΕΙΟ, ΜΕ ΕΠΑΡΚΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ - ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ - ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ  ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ - ΝΑ ΑΠΟΤΡΑΠΕΙ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΣΚΟΠΕΙ ΣΕ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΥΠΟΤΑΓΜΕΝΟΥΣ, ΜΑΝΑΤΖΕΡ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ, Η΄ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΥΣ - ΔΩΡΕΑΝ ΓΕΥΜΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                  Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
  Ελευθερία Διακάτου                                        Σπύρος Ζούμπος "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου