Τρίτη 9 Μαΐου 2017

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ, ΦΥΛΛΟ ΜΑΙΟΥ 2017, ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ!

Μηνιαια Εφημεριδα Βυρωνα, Καισαριανης, Ζωγραφου και Ηλιουπολης







Περνώντας έξω από το παλιό μου σχολείο στο παλιό τέρμα μπήκα μέσα προκειμένου να δω κάποια από τα γνώριμα μέρη που πέρασα μερικά από τα καλύτερά μου χρόνια. Εισερχόμενος στο χώρο βρέθηκα μπροστά στο ίδιο μεγάλο και όμορφο κτίριο σύντομα όμως έγινε σαφές ότι επρόκειτο για ένα εντελώς διαφορετικό σχολείο.

Συνάντησα τη διευθύντρια την Βασιλική Μπαλτά με την οποία πραγματοποιήσαμε ένα οδοιπορικό στις εγκαταστάσεις. Ξεκινήσαμε από τις σχολικές αίθουσες, στις οποίες τον κλασικό μαυροπίνακα αντικατέστησε ο ασπροπίνακας και την κιμωλία την αντικατέστησε ο μαρκαδόρος. Σε δύο μάλιστα από τις αίθουσες έχουν τοποθετηθεί διαδραστικοί πίνακες που πάνε την εκπαιδευτική διαδικασία έτη μπροστά. Η εύλογη απορία μου ήταν πού βρέθηκαν λεφτά για όλα αυτά;
Απαντώντας η κα Μπαλτά μας επεσήμανε πως η χρηματοδότηση προήλθε από τρεις παράγοντες: αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού μέσα από δράσεις εθελοντισμού, μπαζάρ και πολύ προσωπική εργασία, αξιοποίηση και σωστή εκμετάλλευση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και τέλος με κρατική χρηματοδότηση.  Όπως βέβαια μας επεσήμανε η κα Μπαλτά παρά τις καλές προθέσεις από πλευράς Διοίκησης η χρηματοδότηση μετά από τις διαρκείς περικοπές των κονδυλίων, από πλευράς κράτους είναι σημαντικά μειωμένη από την απαιτούμενη. Το γεγονός αυτό βέβαια δεν εμπόδισε του Συλλόγους Γονέων και Διδασκόντων του σχολείου να προβούν από κοινού σε δράσεις και προσπάθειες για την διαρκή βελτίωση των χώρων και του εξοπλισμού της δομής με τελικό στόχο βέβαια την ενίσχυση και βελτιστοποίηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της καθημερινότητας των μαθητών.
Με τον τρόπο αυτό εξοπλίστηκε και δικτυώθηκε πλήρως η αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών, ανακαινίσθηκαν όλες οι τουαλέτες του σχολείου, ενώ δημιουργήθηκε και μία εξαιρετική βιβλιοθήκη.
Η «υπερπαραγωγή» όμως είναι η αίθουσα εκδηλώσεων. Εξοπλισμένη με υπερσύγχρονα συστήματα ήχου και εικόνας δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από ένα σύγχρονο θέατρο και αποτελεί το καμάρι του σχολείου. Αναφορικά με το κόστος αυτής μέσα από χορηγίες και πολύ προσωπική εργασία το συνολικό κόστος ήταν κάτω από 10.000 ευρώ!
Να σημειώσουμε επίσης ότι σημαντικός παράγοντας στη επιτυχία του σχολείου είναι το γεγονός ότι είναι πλήρως επανδρωμένο από πλευράς εκπαιδευτικού προσωπικού.
Από την πλευρά του ο Σύλλογος Γονέων δια του προέδρου του Σπύρου Ζούμπου μιλώντας για το τι άλλαξε και πώς από το τότε φτάσαμε στο τώρα δήλωσε τα εξής: «Όταν έφερα το παιδί μου “πρωτάκι” στο σχολείο πριν από 5 χρόνια, ένιωσα ότι κάνω μια βουτιά στο παρελθόν, καμιά σαρανταριά χρόνια πίσω. Το σχολείο, μια πτωχή πλην τιμία κυρία, 50 ετών, με όλα τα σημάδια του χρόνου έντονα επάνω της, σαφώς και δεν ικανοποιούσε τις προσδοκίες εμού και άλλων γονιών για ένα σχολικό συγκρότημα του 21ου αιώνα. Από την άλλη, το έμψυχο δυναμικό, αξιόλογο πρόθυμο, φιλότιμο και εργατικό, χρειαζόταν απλά μια σπίθα για να αγωνιστεί για κάτι διαφορετικό, ένα ξεκάθαρο όραμα.
Σε αυτό το σημείο, εμείς οι γονείς αναλάβαμε δράση! Δημιουργήθηκε ένα νέος Σύλλογος Γονέων, που λίγο πολύ, με χρήσιμες προσθήκες,   διατηρείται μέχρι σήμερα, με σύμπνοια στα πάντα και με μότο “Οι ανάγκες των παιδιών μας δεν μπορούν να περιμένουν. Αξίζουν το καλύτερο και το αξίζουν τώρα!” Κρυφή μας φιλοδοξία, ήταν, όταν με το καλό αποφοιτήσουν τα παιδιά μας, το σχολείο μας να παρουσιάζει μία εντελώς διαφορετική εικόνα.
Η ευτυχής συγκυρία της συνύπαρξης μας με μία διοίκηση εμπνευσμένη, δημοκρατική και συμμετοχική, υπό την άξια διευθύντρια κα Βασιλική Μπαλτά, την πάντα ανήσυχη υποδιευθύντρια κα Γύφτουλα και έναν αξιολογότατο Σύλλογο Διδασκόντων, απετέλεσε τη λυδία λίθο για το ξεκλείδωμα δημιουργικών δυνάμεων που άπαντες, ούτε φανταζόμασταν ότι διαθέτουμε! Με άμεση και συλλογική λήψη αποφάσεων, αποφυγή γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, ευελιξία, αξιοποίηση κρυμμένων δυνατοτήτων και φυσικά αμέτρητη δημιουργική εργασία από όλους, γονείς και διδάσκοντες, ξεκινώντας από τα μικρά και υλοποιώντας τα επιτυχώς, σιγά σιγά διαπιστώσαμε ότι είμαστε ικανοί και για τα μεγάλα! Με τις ίδιες πενιχρές οικονομικές δυνατότητες και μέσα που έχουν όλα τα δημόσια σχολεία, αλλά με φαντασία, πλήρη εκμετάλλευση και του τελευταίου διαθέσιμου ευρώ και φυσικά με την πειστική διεκδίκηση από τους αρμοδίους, που έβλεπαν και αυτοί ότι κάτι καλό πάει να γίνει σε αυτό το σχολείο και ανάλογα μας αντιμετώπιζαν, έχουμε βρεθεί πια στην ευτυχή συγκυρία, να έχουμε διαμορφώσει κάποιες υποδομές στο σχολείο μας που δεν διαθέτουν ούτε τα καλύτερα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια : Καταπληκτικές τουαλέτες παιδιών και προσωπικού, όμορφες και χαρούμενες αίθουσες με internet, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, προβολείς και διαδραστικούς πίνακες, τις υπερσύγχρονες νέες αίθουσες ηλεκτρονικών υπολογιστών και φιλοξενίας επισκεπτών και προσωπικού, επιτέλους ασφαλή προαύλια και φυσικά τα “καμάρια” μας, την μοναδική για δημόσιο σχολείο, πλήρως ανακαινισμένη με ελάχιστα χρήματα hi-tec αίθουσα εκδηλώσεων, θεάτρου και κινηματογράφου και την πανέμορφη νέα μας βιβλιοθήκη, όλα συντείνουν σε ένα περιβάλλον που χαίρονται καθημερινά τα παιδιά μας και απολαμβάνουν γονείς, διδάσκοντες και επισκέπτες! Και φυσικά χωρίς να παραμελήσουμε καθόλου το ουσιαστικό που πρέπει να επιδιώκει κάθε Σύλλογος Γονέων, δηλαδή την εμπέδωση υψηλών δημοκρατικών και συμμετοχικών αξιών σε γονείς και παιδιά και εν τέλει την δημιουργία καλύτερων ανθρώπων!
Πάνω σε αυτό το μοτίβο θα συνεχίσει να κινείται και ο εμπλουτισμένος νέος Σύλλογος, που διόλου δεν αγνοεί τα εγγενή προβλήματα ενός σχολείου 50 ετών, οπότε, τα σχέδιά μας πολλά – και η όρεξή μας για δημιουργία, ακόμη περισσότερη.
            Tα καλύτερα έπονται!”

Από το οδοιπορικό στα «παλιά μου λημέρια» έφυγα με τις καλύτερες των εντυπώσεων καθότι έγινε σαφές ότι όταν γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές συνεργάζονται τότε όλα τα προβλήματα, οικονομικά ή άλλα μπορούν να ξεπεραστούν, ακόμα και στην Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων.



Ο κ. Χρήστος στο εργαστήριό του που χάρη στην τέχνη και τις δεξιότητές του έγιναν εφικτά πολλά από όσα επετεύχθησαν σε τεχνικό επίπεδο
Αίθουσα σίτισης




Ελιές και λάδι από τα ελαιόδεντρα πέριξ του σχολείου εμφιαλωμένα και τυποποιημένα. Το λάδι μάλιστα εστάλη στο χημείο του κράτους και προέκυψε ότι ήταν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.




Διαδραστικός πίνακας
Αίθουσα πληροφορικής




Η πόρτα της βιβλιοθήκης




Ο σύλλογος διδασκόντων του 3ου δημοτικού
Αίθουσα μουσικής
Η αίθουσα εκδηλώσεων εν ώρα παράστασης




Από αριστερά η διευθύντρια Κική Μπαλτά, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Νικήτας Φραγκάκης, η υποδιευθύντρια Γιούλη Γύφτουλα και ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Σπύρος Ζούμπος.




Βιβλιοθήκη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου