Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

ΑΔΕΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΩΣ 16 ΕΤΩΝ


Βάσει νόμου και Συλλογικών Συμβάσεων εργασίας είναι υποχρεωτική η χορήγηση από τον εργοδότη άδειας σχολικής παρακολούθησης για τους γονείς παιδιών (μαθητών) μέχρι 16 ετών, τα οποία παρακολουθούν μαθήματα στοιχειώδους ή μέσης εκπαίδευσης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 9 του Ν. 1483/1984, οι εργαζόμενοι που αναφέρονται στο άρθρο 7 του νόμου αυτού (δηλαδή οι εργαζόμενοι με πλήρη απασχόληση), που έχουν παιδιά ηλικίας μέχρι 16 ετών, τα οποία παρακολουθούν μαθήματα στοιχειώδους ή μέσης εκπαίδευσης δικαιούνται να απουσιάζουν ορισμένες ώρες ή ολόκληρη την ημέρα από την εργασία τους μέχρι τη συμπλήρωση τεσσάρων (4) εργάσιμων ημερών κάθε ημερολογιακό έτος, με άδεια του εργοδότη, για να επισκεφθούν το σχολείο των παιδιών τους, με σκοπό την παρακολούθηση της σχολικής τους επίδοσης.
Οι βασικές αρχές που διέπουν την άδεια σχολικής παρακολούθησης, είναι οι εξής :
- η διάρκεια της άδειας είναι μέχρι τέσσερις (4) εργάσιμες ημέρες για κάθε ημερολογιακό έτος
- η άδεια χορηγείται πάντοτε τμηματικά, μπορεί να φορά ορισμένες ώρες ή ολόκληρη την ημέρα και δεν διαρκεί ποτέ για περισσότερο από 1 εργάσιμη ημέρα κάθε φορά
- η άδεια χορηγείται χωρίς περικοπή των αποδοχών, είναι δηλαδή άδεια με αποδοχές και χορηγείται ανεξαρτήτως του αριθμού των ατόμων που απασχολούνται στην επιχείρηση
- η συγκεκριμένη άδεια δεν συμψηφίζεται με τις άλλες άδειες που δίνονται στους εργαζόμενους
- μέρος της άδειας αυτής μπορεί να χορηγείται και κατά την ημέρα του αγιασμού, δηλαδή κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, καθώς και την ημέρα αυτή ο γονέας μπορεί να ενημερωθεί και για θέματα λειτουργίας του σχολείου
- εφόσον και οι δύο γονείς εργάζονται αποφασίζουν ποιος από τους δυο θα κάνει χρήση της άδειας αυτής ή εφόσον επιθυμούν την από κοινού της χρήση, οι γονείς αποφασίζουν με κοινή συμφωνία, κάθε φορά, ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος και για πόσο χρονικό διάστημα, που πάντως δεν μπορεί συνολικά να υπερβαίνει τις τέσσερις (4) ημέρες
- αν εργάζεται μόνον ο ένας γονέας η άδεια αυτή χορηγείται σε αυτόν (στον εργαζόμενο γονέα), και δεν επηρεάζεται από το γεγονός ότι ο άλλος γονέας, δεν εργάζεται.
- στη στοιχειώδη εκπαίδευση ανήκει και το νηπιαγωγείο, η φοίτηση στο οποίο με βάση το νόμο είναι πλέον διετής για τα νήπια, που συμπληρώνουν την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής, ηλικία τεσσάρων (4) ετών. Επομένως, την παραπάνω άδεια δικαιούνται και οι γονείς με παιδιά στο νηπιαγωγείο.
- εφόσον ισχύουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις βάσει νόμου, ΣΣΕ ή Κανονισμών Εργασίας, εφαρμόζονται αυτές
- ειδικά όσον αφορά στον ιδιωτικό τομέα, με το άρθρο 4 της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ 2008-2009, προβλέπεται επίσης ότι για κάθε παιδί μέχρι 16 ετών οι εργαζόμενοι γονείς δικαιούνται να απουσιάζουν, χωρίς περικοπή των αποδοχών τους, ορισμένες ώρες ή ολόκληρη την ημέρα από την εργασία τους, μέχρι τη συμπλήρωση 4 εργάσιμων ημερών κάθε ημερολογιακού έτος, προκειμένου να παρακολουθήσουν τη σχολική επίδοση του παιδιού τους.
- Τέλος, σύμφωνα με την ισχύουσα διάταξη της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ (άρθρο 4 ΕΓΣΣΕ 2008, άρθρο 1 ΕΓΣΣΕ 2018) η άδεια σχολικής παρακολούθησης χορηγείται αυτοτελώς για κάθε παιδί που είναι μαθητής (-μαθήτρια).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου