Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

ΤΟ ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΟ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΜΑΣ PARTY, ΣΑΒΒΑΤΟ 2-3-2019, ΩΡΑ 18.30 !

57 χρόνια 3ο Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου !

Με το ΦΕΚ 30/22-2-1962 ιδρύεται το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου. Το σχολείο λειτουργεί σε ισόγειο επί της οδού Αγ. Νικολάου. Τη σχολική χρονιά 1962-1963, το σχολείο αριθμεί 170 μαθητές. Με απόφαση της 27ης Απριλίου 1964 το 2/θεσιο 3ο Δημοτικό συγχωνεύεται με το 2/θέσιο 4ο Δημοτικό υπό το όνομα 3ο Δ. Σ. Ζωγράφου. Ακολουθούν:
  • 28/9/1664  Μεταβολή οργανικότητας από 4/θέσιο σε 6/θέσιο
  • 1965 Ανάθεση σύνταξης μελέτης για κατασκευή κτιρίου στην οδό Κρίνων
  • 16/11/1966 Μεταβολή οργανικότητας από 6/θέσιο σε 7/θέσιο με 263 μαθητές
  • 1970 Παράδοση διδακτηρίου στην οδό Κρίνων τον Μάϊο και προσθήκη 8 αιθουσών στο ανεγειρόμενο κτίριο
  • 19/11/1970 Μεταβολή οργανικότητας από 7/θέσιο σε 10/θέσιο 
  • 1971 Το σχολείο υπάγεται στην Γ' Εκπαιδευτική Περιφέρεια Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθηνών
  • 16/8/1972  Μεταβολή οργανικότητας από 10/θέσιο σε 12/θέσιο 
  • 1973 Το σχολείο υπάγεται στην Α' Εκπαιδευτική Περιφέρεια Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθηνών
  • 24/4/1973 Σε έγγραφο που υπογράφει ο Υποδιευθυντής του σχολείου αναφέρεται "... κατά έτος αυξάνονται κατά εκατό, εκρηκτική αύξησις..." Δυναμικότητα σχολείου 363 αγόρια, 313 κορίτσια, σύνολο 676 μαθητές, 6 άνδρες και 6 γυναίκες  εκπαιδευτικοί
  • 1997 Σταματάει η λειτουργία σε διπλή βάρδια με την κατάργηση των 13ου και 18ου Δ. Σ. Ζωγράφου
  • 2006 Το σχολείο συστεγάζεται με το 9ο Δημοτικό Σχολείο, αριθμεί 164 μαθητές σε 7
    τμήματα με μέσο όρο 23 παιδιών ανά τμήμα και οργανικότητα 10θέσιου ενώ
    λειτουργεί και σαν Ολοήμερο. 
  • 12/5/2014 Ανακοινώνεται η συγχώνευση του 9ου Δ.Σ. με το 3ο Δ.Σ. 
 2019 και συνεχίζουμε... 299 μαθητές, 32 εκπαιδευτικοί ονειρεύονται και διεκδικούν ένα καλύτερο σχολείο. 
 
Χρόνια πολλά 3ο Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου!

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ!



Μεγάλη επιτυχία χαρακτήρισε τους σκακιστικούς αγώνες που διοργάνωσε για μια ακόμη φορά ο Σύλλογος Γονέων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ζωγράφου το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου με συμμετοχή 45 παιδιών, στο φιλόξενο αμφιθέατρο του σχολείου μας. Οι νικητές κατά κατηγορία:
Τάξεις Α' Β'
1. Βώσσου Ζωή (3ο Ζωγράφου)
2. Αλτζουμάιλης Ιωσήφ (3ο Ζωγράφου)
3. Ρούδωσης Γιάννης (9ο Αθήνας)
4. Μαυρογιώργος Σωτήρης (2ο Ζωγράφου)

Τάξεις Γ' Δ'
1. Μπαρτσώκας Βασίλης (9ο Αθήνας)
2. Ρεντζούλα Ηλιάδα (2ο Ζωγράφου)
3. Μιχελάκης Βασίλης (9ο Αθήνας)
4. Βιταλιώτη Εμμανουέλα (2ο Ζωγράφου)

Τάξεις Ε' ΣΤ'
1. Κολυβάς Γιάννης (3ο Ζωγράφου)
2. Νασόπουλος Νίκος (3ο Ζωγράφου)
3. Νικολόπουλος Ορφέας (3ο Ζωγράφου)
4. Αντωνέλλου Γλυκερία (3ο Ζωγράφου)

Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά και στον άξιο δάσκαλό τους κο Ηλία Οικονομόπουλο!














CINEMA... ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, ΣΑΒΒΑΤΟ 9-2-2019!


Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΚΕΠΧΕΟ & ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ!

ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ "ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ" ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΑΥΛΑ!


ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ, ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΗΣ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑΣ ΚΑΣ ΓΥΦΤΟΥΛΑ!

Ανοιχτό σχολείο σε μια ανοιχτή κοινωνία: Η Συμμαχία του Κήπου

Η αίτηση του σχολείου μας για συμμετοχή στην καινοτόμα δράση Ανοιχτό Σχολείο σε μια ανοιχτή κοινωνία που εποπτεύει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής εγκρίθηκε http://iep.edu.gr/el/component/k2/627-sholeia-b-fasi-osos και είμαστε όλοι πολύ χαρούμενοι! Ετοιμαζόμαστε λοιπόν πυρετωδώς για την έναρξη των εργασιών και τη συγκρότηση ... της συμμορίας! Μικροί μαθητές και παππούδες μείνετε συντονισμένοι!
Η Συμμαχία του Κήπου/ The Garden gang είναι ένα διετές πρόγραμμα συλλογικής διαχείρισης και ανάπτυξης του σχολικού κήπου του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ζωγράφου από δύο ομάδες: τους μαθητές και τους παππούδες τους.
Με οδηγό τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της διαγενεακής μάθησης («Η διαγενεακή μάθηση ορίζεται ως ο τρόπος με τον οποίο άνθρωποι από όλες τις ηλικίες μπορούν να διαδώσουν τη γνώση αναμεταξύ τους. Ο σκοπός των διάφορων διαγενεακών προγραμμάτων συνίσταται στο να φέρει κοντά ανθρώπους από διαφορετικές γενεές μέσω διάφορων ευεργετικών δραστηριοτήτων, ώστε να προωθηθεί η αλληλοκατανόηση και ο αλληλοσεβασμός μεταξύ των διαφορετικών γενεών και να οικοδομηθούν κοινότητες και ομάδες, όπου οι άνθρωποι συνυπάρχουν πρακτικά και έχουν βαθύτερη επικοινωνία. Δίνεται με αυτό τον τρόπο στις νεότερες και παλαιότερες γενεές η ευκαιρία της αλληλεπίδρασης και της προσφοράς μεταξύ τους, αλλά και στον ευρύτερο κύκλο τους. Τέτοιας φύσης δραστηριότητες προωθούν την προσωπική ανάπτυξη και συμβάλλουν στην κοινωνική τους ένταξη. Ηλικιωμένοι και νέοι τίθενται στο ίδιο περιβάλλον, συζητούν μεταξύ τους, ανταλλάζουν απόψεις. Οι μεγαλύτεροι μοιράζονται τη γνώση και την εμπειρία και αισθάνονται χρήσιμοι, οι δε νέοι κατανοούν τις αλλαγές που σχετίζονται με τη διαδικασία της ωρίμανσης και τα στάδια της μελλοντικής ζωής τους.» Πηγή: https://ec.europa.eu/epale/el/blog/diageneaki-mathisi…) οι μαθητές και οι παππούδες θα συνδιαμορφώσουν μια έκταση 100τμ αφού πρώτα συνεργαστούν σε επίπεδο μελέτης και ανάπτυξης σχεδίων. Στη φάση αυτή θα γίνει χρήση τεχνολογικών μέσων (οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν με τον παππού τις γνώσεις τους στους Η/Υ και στη χρήση ψηφιακών εργαλείων απεικόνισης μπαίνοντας στο ρόλο εκπαιδευτή) και θα αναλυθούν τα δεδομένα, θα συνυπολογιστούν οι συνθήκες και οι παράγοντες που επηρεάζουν την καλλιέργεια στο συγκεκριμένο χώρο. Οι δυο ομάδες θα συνεργαστούν με ειδικούς που θα κληθούν στο χώρο του σχολείου (γεωπόνοι, ανθοκόμοι, τεχνικοί).
Στη συνέχεια, θα προγραμματιστούν οι εργασίες υλοποίησης, θα οριστούν τα χρονοδιαγράμματα εργασιών και παρεμβάσεων στο σχολικό κήπο και θα εκτιμηθούν τα αποτελέσματα. Οι ομάδες θα συναντιούνται στον σχολικό κήπο για να φυτέψουν, να παρατηρήσουν το μεγάλωμα των σπόρων, να περιποιηθούν και να συλλέξουν τους καρπούς. Η συνεργασία τους θα καταγραφεί με τη βοήθεια ψηφιακών μέσων (τήρηση ηλεκτρονικού ημερολογίου το οποίο θα μάθουν οι μαθητές στους παππούδες, καταγραφή βίντεο και φωτογραφιών) και θα αναρτάται σε ειδικό χώρο στον ιστότοπο του σχολείου.
Στόχοι του προγράμματος:
1. Ανάπτυξη δεσμών μεταξύ των μελών της μονάδας με προεκτάσεις σε όλα τα επίπεδα συνεργασιών εντός σχολείου αλλά και σχολείου-τοπικής κοινότητας με έμφαση στην αξία της κοινωνικής συμπερίληψης και σε πρακτικά βήματα που προωθούν την ένταξη της τρίτης ηλικίας στην ενεργή κοινωνία και την εξάλειψη του χάσματος μεταξύ των γενεών
2. Βελτίωση της στάσης των μαθητών απέναντι στο σχολικό χώρο και ενίσχυση της εικόνας του σχολείου ως ζωντανό κύτταρο της γειτονιάς
3. Προώθηση βιωματικής μάθησης και μεθόδων ανακαλυπτικής και διαγενεακής μάθησης
4. Η ανάληψη διαφορετικών ρόλων (οι μαθητές γίνονται εκπαιδευτές και οι μεγάλοι μαθητές και εκπαιδευτές) με στόχο την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της αυτενέργειας