Κυριακή, 5 Οκτωβρίου 2014

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟ, ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

     ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
           ΖΩΓΡΑΦΟΥ                           Ζωγράφου 16/9/2014
         Aρ. Πρωτ.: 40
ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Προς: κ.κ.    1. Δήμαρχο Ζωγράφου
                   2. Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου
                   3. Δημοτικές Παρατάξεις
                   4. ΔΕΠ
                   5. Α΄/θμια Σχολική Επιτροπή
                   6. Β΄/θμια Σχολική Επιτροπή
Κοινοποίηση προς:
                   1. Διευθυντές Σχολείων
                   2.  Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων
                   3. Α΄ Σύλλογο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
                   4. 6η ΕΛΜΕ

Έχουμε απασχολήσει το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο με τις θέσεις μας και καλοπροαίρετα απευθυνόμαστε και στη νέα Δημοτική Αρχή, γιατί όπως όλοι γνωρίζουμε τα προβλήματα στο χώρο της Παιδείας, αντί να επιλύονται, δυστυχώς συνεχώς οξύνονται.
Η κυβέρνηση την προηγούμενη χρονιά προχώρησε με γοργά βήματα στην πλήρη εφαρμογή του αντιδραστικού σχεδίου της για το "Νέο Σχολείο", ένα σχολείο προσαρμοσμένο στις ανάγκες της αγοράς και τελείως ασύμβατο με οποιαδήποτε έννοια πραγματικής, ουσιαστικής και ολοκληρωμένης παιδείας για τα παιδιά μας.
Περαιτέρω, κατά πάγια πλέον τακτική, το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε μέσα στο καλοκαίρι σε νέες καταργήσεις - συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων σε όλη τη χώρα - και φυσικά και στην περιοχή μας, συγχωνεύοντας οχτώ σχολεία σε τέσσερα - με μείωση των οργανικών θέσεων των εκπαιδευτικών. Η παιδεία και η υγεία είναι τα πρώτα θύματα της ακολουθούμενης πολιτικής….
Είναι προφανές πως και στην περιοχή μας θα αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2014 - 2015, με την ολοένα εντεινόμενη μείωση της χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.
Κρίνουμε λοιπόν απαραίτητο το να πραγματοποιηθεί έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο μέσα στο Σεπτέμβριο ώστε να πληροφορηθούμε τις θέσεις και τις προθέσεις της νέας Δημοτικής Αρχής, αλλά και προκειμένου να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Παιδείας που ταλανίζουν και τα σχολεία της περιοχής μας.
Θέτουμε προς προβληματισμό και καλούμε να συζητηθούν τα κάτωθι :
          -  Συγχωνεύσεις σχολείων - Τι σκοπεύει να πράξει ο Δήμος για τις νέες καταργήσεις σχολικών μονάδων, με δεδομένη τις προηγούμενες αντίθετες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου; Υπάρχει σχέδιο και πολιτική βούληση για να αποφύγουμε και νέες καταργήσεις σχολικών μονάδων και συμπτύξεις τμημάτων ; 
- Να γίνει ενημέρωση των γονέων σχετικά με την προγραμματισμένη αλλά και την έκτακτη χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών για την δέουσα κάλυψη των λειτουργικών αναγκών όλων των σχολικών μονάδων.
- Ζητάμε τη διεκδίκηση και εξασφάλιση κονδυλίων για την άμεση συντήρηση των σχολικών κτιρίων και προεξαρχόντως σε σημεία που άπτονται της ασφάλειας και της υγιεινής (τουαλέτες, προαύλια κ.α.). Παράλληλα ζητάμε να πληροφορηθούμε για ποιο λόγο δεν πραγματοποιήθηκαν προγραμματισμένα έργα στα σχολεία, για τα οποία είχαν προβλεφθεί και εξασφαλιστεί οι χρηματοδοτήσεις καθώς και αν - και για πότε - προγραμματίζονται και σε ποια σχολεία. Να τοποθετηθούν άμεσα καθαρίστριες.
          - Παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ. Πως θα αντιμετωπιστούν άμεσα οι δραματικές ελλείψεις και ανεπάρκειες των υποδομών και οι ελλείψεις προσωπικού ώστε να μην μείνει κανένα παιδί εκτός. Να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την κατασκευή νέων νηπιαγωγείων, παιδικών σταθμών και σχολείων.  
- Πλήρης και ουσιαστική λειτουργία των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ και δημόσια ΙΕΚ με όλες τις ειδικότητες.
- Κάλυψη των λογαριασμών των ΔΕΚΟ των σχολείων από το Δήμο μέσω της διεκδίκησης σχετικής κρατικής χρηματοδότησης και μέριμνα για την επαρκή θέρμανση όλων των σχολικών μονάδων, εν’ όψει του χειμώνα.
- Άμεσα μέτρα για δωρεάν πιστοποιητικά και εμβόλια και παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μέσω δημοτικών δομών και του ΠΕΔΥ. - Όχι στην υποβάθμιση του ΠΕΔΥ Ζωγράφου που υπολειτουργεί. - Άμεσοι διορισμοί ιατρικού και άλλου προσωπικού και ιδίως παιδιάτρων. - Σύγχρονα εξοπλισμένο ιατρείο σε κάθε σχολικό συγκρότημα.
- Δωρεάν πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες στα σχολεία του Δήμου μας για όλα τα παιδιά με διορισμό δασκάλων και παιδαγωγών. Να στηριχθεί και να ανδρωθεί ο σχολικός αθλητισμός και ο πολιτισμός.
-   Ένα γεύμα δωρεάν για κάθε παιδί στα σχολεία. - Κανένα παιδί μα μην πεινάσει αλλά και να μην νιώσει τον κοινωνικό αποκλεισμό. - Να δοθεί δωρεάν γραφική ύλη στα παιδιά οικογενειών που το έχουν ανάγκη. - Να διατεθούν δωρεάν τα βιβλία των Αγγλικών, σε όλα τα παιδιά. – Να υπάρξει μέριμνα για δωρεάν πρόσθετη ενισχυτική διδασκαλία.
- Οργανωμένη πολιτική και συνεχείς δράσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών.
- Να παρέχονται δωρεάν όλες οι δημοτικές υπηρεσίες (σε πολιτιστικά και αθλητικά κέντρα και παιδικούς σταθμούς) στα παιδιά οικογενειών με ανέργους.

Παράλληλα ζητάμε από το Δήμο να σταθεί έμπρακτα και δυναμικά δίπλα μας στην πάγια και δίκαιη αγωνιστική μας προσπάθεια για το αυτονόητο, δηλαδή για τη δημόσια, δωρεάν και πραγματική παιδεία, κοινωνικό αγαθό που δυστυχώς στις μέρες μας βάλλεται οργανωμένα και έχει καταστεί ζητούμενο… Να προστρέξει στις διεκδικήσεις μας ώστε να καταργηθούν οι αντιπαιδαγωγικές και ανθρωποβόρες εξετάσεις που μετέτρεψαν τα σχολεία σε εξεταστικά κέντρα. Ώστε να αποσυρθεί ο αντιδραστικός Νόμος για την Παιδεία και το Νέο Λύκειο και να καταργηθεί η Τράπεζα Θεμάτων. Ώστε να καταργηθεί το αναχρονιστικό νομοθετικό πλαίσιο που νομιμοποιεί την εργασία από τα 15 έτη. Ώστε να μείνουν έξω οι επιχειρήσεις και οι χορηγοί από την Παιδεία, την Υγεία, την Πρόνοια.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ, ΕΝΙΑΙΟ & ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.
Για Το Δ.Σ.
       Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                      Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΔΙΑΚΑΤΟΥ              ΣΠΥΡΟΣ ΖΟΥΜΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου