Παρασκευή, 19 Απριλίου 2013

Θέσεις της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων για τα προβλήματα στο χώρο της Παιδείας που χρήζουν άμεσων αποφάσεων και αντιμετώπισης από το Δήμο Ζωγράφου, όπως αναπτύχθηκαν στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο

Α. ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

1.   Χρηματοδοτήσεις. Φυσικά η χρηματοδότηση αποτελεί το μείζον πρόβλημα από το οποίο απορρέουν πολλά από τα δεινά που μας κατατρύχουν. Μέχρι σήμερα δεν έχουν υλοποιηθεί τα προβλεπόμενα, για αυτό και απαιτούμε την άμεση εφαρμογή όσων δεσμευτικά αναφέρονται στις διατάξεις του ΦΕΚ 1062/30-5-2011 σχετικά με την χρηματοδότηση της Α΄βάθμιας & Β΄βάθμιας Σχολικής Επιτροπής. Ιδιαίτερα ζητούμε την άμεση, ει δυνατόν και σήμερα, δέσμευση του Δήμου για την έγκριση έκτακτης χρηματοδότησης λόγω των ήδη σωρευμένων χρεών απάντων των σχολικών συγκροτημάτων, κυρίως προς τις ΔΕΚΟ.
Υπενθυμίζουμε πως η Ένωση Συλλόγων Γονέων «Το Κίνημα Γονέων», είχε εγκαίρως εκφράσει την έντονη αντίθεσή της στο «Σχέδιο Καλλικράτη» σχετικά με την ανάθεση της σχετικής αρμοδιότητας στους Δήμους, χωρίς προηγουμένως να έχουν διασφαλιστεί οι αντίστοιχοι πόροι. 

2.   Αφορολόγητο Πετρέλαιο. Επ’ αυτού, αιτούμεθα να υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα, όπως είχε δεσμευτεί …..επιτροπή στην συνάντηση μεταξύ …….. της …..2012

3.   ΔΕΚΟ (δαπάνες ύδρευσης, ηλεκρισμού και τηλεφωνίας) καθώς και θέματα απτόμενα της ακολουθούμενης μνημονιακής οικονομικής πολιτικής στο χώρο και της παιδείας. Να υλοποιηθούν άμεσα τα συμφωνηθέντα, όπως είχε δεσμευτεί …..επιτροπή στην συνάντηση μεταξύ ……. της …..2012. Να γίνει, όπως ήδη προαναφέρθηκε,  άμεσος διακανονισμός των ανωτέρω τυχόν χρεών προς τις ΔΕΚΟ και να πληρωθούν αυτά από το Δήμο. Δεν δεχόμαστε εκπτώσεις από την αρχή της ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ για όλα τα παιδιά καθώς ακόμη και μικρές υποχωρήσεις ελλοχεύουν σοβαρούς κινδύνους και ανοίγουν κερκόπορτες.  Άμεση συνδρομή των εξαντλημένων οικονομικά, γονέων, που είναι ήδη βαριά επιβαρυμένοι από υπέρογκα φορολογικά βάρη, χωρίς σε καμία περίπτωση να απολαμβάνουν τις ανταποδοτικές υπηρεσίες που θα έπρεπε να τους παρέχει ένα στοιχειώδες σύγχρονο κοινωνικό κράτος. Ουσιαστική αρωγή των πιο επιβαρυμένων από την κρίση ομάδων γονέων και ιδίως αυτών που αντιμετωπίζουν την μάστιγα της ανεργίας ή των εργαζομένων που είναι απλήρωτοι. Ουσιαστική συνεργασία και υποβοήθηση στο έργο τους, των Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων του κάθε σχολείου. Αποφυγή οιασδήποτε ανάμειξης χορηγών και οργανωμένων συμφερόντων στο χώρο της Παιδείας με πρόσχημα την υποχρηματοδότηση και την ανεπάρκεια των οικονομικών πόρων, εμπλοκή η οποία νομοτελειακά θα δημιουργήσει ελιτίστικα σχολεία με προδιαγεγραμμένα προγράμματα διδασκαλίας αλλά και μαθητές, εν δυνάμει υπαλλήλους συμφερόντων και όχι ελεύθερα σκεπτόμενους πολίτες. Να μην μείνουν γράμμα κενό οι θεμελιώδεις αρχές περί  «Ίσης ευκαιρίας - ίσης αντιμετώπισης - ίσων δικαιωμάτων» που άλλωστε αποτελούν και επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης

4.   Εγκατάσταση Φυσικού Αερίου σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, σχολεία Α΄βάθμιας & Β΄βάθμιας εκπαίδευσης και μάλιστα άμεσα εκεί που είναι πιο εφικτή, τεχνικά, η σύνδεση.


Β. ΠΑΙΔΕΙΑ & ΜΟΡΦΩΣΗ

1.   Η μόρφωση των μαθητών πρέπει να γίνεται μέσα στο πλαίσιο που επιτάσσουν οι σύγχρονες παιδαγωγικές μέθοδοι, με άμεση διάθεση Η/Υ νέας τεχνολογίας και επιμορφωτικού και εποπτικού υλικού.

2.   Η ποιότητα της εκπαίδευσης είναι άμεσα συνδεδεμένη με καλογραμμένα, ελκυστικά και παιδαγωγικώς κατάλληλα σχολικά βιβλία, με παροχή σύγχρονου, εναρμονισμένου με τις πραγματικές ανάγκες των παιδιών εκπαιδευτικού υλικού, αλλά και επιμορφωμένους εκπαιδευτές. Μόνο ο συνδυασμός των ανωτέρω θα παράξει ουσιαστικά παιδευμένους και σκεπτόμενους πολίτες και όχι αμόρφωτα και συνεκδοχικά, αδύναμα παιδιά, απλούς κρίκους στην αλυσίδα της αγοράς εργασίας.

3.   Ενισχυτική διδασκαλία για όλους, με ορθό εβδομαδιαίο προγραμματισμό για να καταστεί δυνατή η εκμετάλλευση της δυνατότητας αυτής από όλους τους μαθητές. Κατόπιν έγκαιρης διάγνωσης των αναγκών, η ενισχυτική διδασκαλία πρέπει να ξεκινά ήδη με την έναρξη του κάθε σχολικού έτους, αρχής γενομένης από το επόμενο. Ο θεσμός αυτός έχει τη δυνατότητα να γίνει ο μοχλός και ο ακρογωνιαίος λίθος της φιλοσοφίας των «ίσων ευκαιριών» και «ίσων δυνατοτήτων», για κάθε πολίτη.4.   Αθλητισμός & Πολιτισμός.  Ουσιαστικές ενέργειες και δράσεις για ουσιαστική ένταξη του αθλητισμού και του πολιτισμού στα σχολεία. Πρόσληψη γυμναστών που θα εμβαθύνουν πέρα από το σχολικό πρόγραμμα και επιχορήγηση και στήριξη πολιτιστικών δραστηριοτήτων εντός και εκτός των σχολειών.  

5.   Απόκρουση των σχεδιαζόμενων, περαιτέρω, συγχωνεύσεων των σχολείων. Η επαπειλούμενη γιγάντωση των σχολικών μονάδων μέσω των συγχωνεύσεων,  βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους τους γονείς, τους μαθητές και φυσικά και την Ένωση Γονέων. Ήδη βιώνουμε τα άπειρα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τις ήδη γενόμενες συγχωνεύσεις, με την ελλιπέστατη, κατά περιπτώσεις, παρεχόμενη εκπαίδευση και τις σοβαρές απουσίες ειδικοτήτων διδασκόντων από πολλά σχολεία του Δήμου μας με αποδεδειγμένο αποτέλεσμα, σε πολλά σχολεία, συγκεκριμένα μαθήματα να ξεκινήσουν μεσούσης της σχολικής περιόδου ή να μην έχουν ξεκινήσει ακόμη…

6.   Όριο 20 μαθητών σε κάθε τάξη για ουσιαστική ενασχόληση με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε παιδιού. Ακόμη και η σκέψη δημιουργίας τάξεων άνω του αριθμού αυτού (που αποτελεί παιδαγωγικό όριο για την στοιχειωδώς ικανοποιητική ενασχόληση του εκπαιδευτικού με κάθε παιδί), βρίσκει την Ένωση Γονέων και τους Συλλόγους, κατηγορηματικώς αντίθετους και δυναμικά αντικείμενους.

7.   Δωρεάν παροχή ξενόγλωσσων βιβλίων και συνέχιση της δωρεάν διανομής των σχολικών βιβλίων σε όλους, ανεξαρτήτως τυχόν οικονομικών κριτηρίων. Το δικαίωμα της ΔΩΡΕΑΝ παιδείας είναι κεκτημένο και αναφαίρετο. Οι σκέψεις που ακούγονται για αλλαγές σε αυτό προσαρμοσμένες στα δεδομένα της οικονομικής κρίσης, όπως λ.χ. η επιστροφή των βιβλίων και η επαναδιανομή τους!, θα βρουν την Ένωση και τους γονείς, στις επάλξεις.

8.   Πλήρως εξοπλισμένες βιβλιοθήκες σε κάθε σχολείο. Η υποδομή αυτή, αν μη τι άλλο, είναι από τα ελάχιστα που απαιτεί κάθε μαθητής αλλά και ο κάθε φορολογούμενος γονέας στο πλαίσιο μίας στοιχειωδώς οργανωμένης εκπαιδευτικής και πολιτιστικής λειτουργίας.

Γ. ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΟΣ

Με δεδομένη την τραγική κατάσταση που βιώνουμε λίγο – πολύ, όλοι μας, όλο και περισσότερες οικογένειες βιώνουν την ανέχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.  Οι αριθμοί μάλιστα αυξάνονται με πρωτοφανείς ρυθμούς, εντείνοντας το σοβαρότατο αυτό κοινωνικό πρόβλημα. Ζητούμε να θεσμοθετηθεί άμεσα και με συνοπτικές διαδικασίες, για μαθητές που υποσιτίζονται,  η ένταξή αυτών αλλά και των οικογενειών τους στα ήδη λειτουργούντα Κοινωνικά Παντοπωλεία. Επιπροσθέτως ο Δήμος, με δεδομένη την εντολή και στήριξη από τους δημότες (γονείς & μαθητές), πρέπει να προβεί σε ουσιαστικές ενέργειες ώστε εξασφαλίσει την υλοποίηση της ήδη εξαγγελθείσας υπόσχεσης του Υπουργείου Παιδείας για παροχή καθημερινής σίτισης σε κάθε παιδί του σχολείου με χορήγηση μικρογευμάτων καλής διατροφικής ποιότητας ώστε να υποβοηθείται η υγιής ανάπτυξη των παιδιών σε αυτή την κομβική για τη ζωή τους περίοδο. 


Δ. ΥΓΕΙΑ & ΥΓΙΕΙΝΗ

1.   Να θεσμοθετηθεί  και να υλοποιηθεί η Κινητή Δημοτική Ιατρική Μονάδα, πλήρως εξοπλισμένη και στελεχωμένη, η οποία θα επισκέπτεται κατά τακτά και προκαθορισμένα χρονικά διαστήματα κάθε σχολείο για την διενέργεια των αναγκαίων ιατρικών εξετάσεων των μαθητών, αλλά και τον εμβολιασμό τους. Δεν διεκδικούμε το ανέφικτο, απλώς ζητούμε από τον Δήμο να φροντίσει ώστε να υλοποιηθεί η συγκεκριμένη εξαγγελία του Υπουργείου Παιδείας.

2.   Θεσμοθέτηση της ΔΩΡΕΑΝ ιατροφαρμακευτικής & οδοντιατρικής περίθαλψης των παιδιών μέσω της θεσμοθέτησης και της έκδοσης της ιατρικής κάρτας κάθε παιδιού.

3.   Οργάνωση και διενέργεια προγραμμάτων ενημέρωσης και πρόληψης των ανησυχητικών φαινομένων της ενδοσχολικής βίας, του σχολικού εκφοβισμού & του  ρατσισμού,  με την επιστημονική υποστήριξη ειδικών και την ενεργή ανάμειξη των οργανισμών πρόληψης του Δήμου μας.

4.   Οργάνωση και διενέργεια προγραμμάτων ενημέρωσης και πρόληψης από τα Ναρκωτικά αλλά και το κάπνισμα από τους αρμόδιους οργανισμούς πρόληψης του Δήμου, με καινοτόμες δράσεις απευθυνόμενες σε γονείς και μαθητές Γυμνασίων & Λυκείων, σε σύγχρονη γλώσσα και με πειστικές παρεμβάσεις.

5.   Ουσιαστική ενημέρωση παιδιών και γονέων για θέματα ψυχικής και σωματικής υγείας και υγιεινής, κάτι που τυγχάνει ουσιαστικά ανύπαρκτο σήμερα. Θέλουμε υγιή και ενημερωμένη νεολαία.

6.   Πρόσληψη ειδικών παιδοψυχολόγων στα σχολεία για την αντιμετώπιση των συνθετών, σήμερα, προβλημάτων των παιδιών και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, αλλά και την υποβοήθηση στο παιδαγωγικό τους καθήκον, των γονέων.

7.   Θεσμοθέτηση της, τουλάχιστον κάθε δίμηνο, απολύμανσης με μέσα του Δήμου, των τουαλετών των σχολείων.Ε. ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Η συγκεκριμένη έννοια για την Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων ορίζεται από:

1.   Βελτιωμένες υποδομές, όπως λ.χ. τοποθέτηση αντιολισθητικών ταπήτων σε όλα τα σχολεία, όπου εγκυμονούνται σοβαροί κινδύνους ατυχημάτων.

2.   Αποκατάσταση κτιριακών ελλείψεων έπειτα από έλεγχο ειδικών επιτροπών του Δήμου έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η διάγνωση των ελλείψεων και της επικινδυνότητας κάθε σχολικού κτιρίου, ξεχωριστά. Επ’ αυτού, δέον όπως τονιστεί ότι έχουν σταλεί κατά καιρούς, στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, τόσο από την Ένωση, όσο και από του Συλλόγους Γονέων, αναλυτικά υπομνήματα για τα κτιριακά προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε σχολείο, υπομνήματα τα οποία ήδη θα έπρεπε να έχουν ληφθεί υπόψη, καθώς οι ελλείψεις είναι τραγικές.

3.   Θεσμοθέτηση του ετησίου αντισεισμικού ελέγχου κάθε σχολικού κτιρίου του Δήμου από ειδικούς. Το πόρισμα να κοινοποιείται στις διευθύνσεις των σχολείων, στους Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων των σχολείων και στην Ένωση Γονέων. Για την λειτουργία κάθε σχολείου, να προαπαιτείται η διαβεβαίωση ειδικών ότι τα σχολεία όπου φοιτούν τα παιδιά μας, έχουν τις εκ του νόμου απαραίτητες αντισεισμικές προδιαγραφές.


4.   Εικοσιτετράωρη φύλαξη των σχολείων - και ιδίως κατά τη λειτουργία αυτών - από ειδικό προσωπικό του Δήμου.


Άπαντα τα ανωτέρω αποτελούν την επιτομή των βασικότερων εκ των πολυάριθμων θεμάτων – προβλημάτων που μας απασχολούν και άπτονται των ενδιαφερόντων μας και της εκπαιδευτικής διαδικασίας και επ’ αυτών, τουλάχιστον, αναμένουμε σήμερα, συγκεκριμένες θέσεις και απαντήσεις απ’ όλους σας, αλλά και άμεσες ενέργειες από τους καθ’ ύλη αρμοδίους.
Προκαταβολικά, δε, δεσμευόμαστε ότι θα μας βρείτε αρωγούς σε κάθε ενέργειά σας συντείνουσα στην κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων.


ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΜΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου