Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Ανακοίνωση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Ζωγράφου σχετικά με το πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο που ασχολήθηκε με τα προβλήματα της Παιδείας



     ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
     ΔΗΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ                                                     Ζωγράφου, 11-4-2013
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Χαιρετίζουμε την αθρόα συμμετοχή Γονέων, Συλλόγων και Εκπαιδευτικών στο Δημοτικό Συμβούλιο της 2ας-4-2013 που πραγματοποιήθηκε έπειτα από την πίεση του Δ.Σ. της Ένωσης που το είχε απαιτήσει με υπομνήματα από το Σεπτέμβριο του 2012. Φτάσαμε σχεδόν στο τέλος της σχολικής χρονιάς για να γίνει τελικά δημοτικό συμβούλιο για τα θέματα της Παιδείας και η Δημοτική Αρχή, με το κείμενο που κατέθεσε, απλώς εξέφρασε τις ευχές της για την αντιμετώπιση των προβλημάτων - και δεν πρότεινε τίποτε συγκεκριμένο για τη λύση τους.
Τούτο παρότι εμείς, ως γονείς, καταθέσαμε ξεκάθαρες προτάσεις για τα ζητήματα της χρηματοδότησης, του υποσιτισμού, της υγιεινής, της ασφάλειας, της συντήρησης των σχολικών κτιρίων, αλλά και για τα γενικότερα θεσμικά ζητήματα της Παιδείας και ζητήσαμε από το Δημοτικό Συμβούλιο και τον Δήμο, αφ’ ενός να δεσμευτούν για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά τους και αφ’ ετέρου να λάβουν μέτρα και να επεξεργαστούν λύσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων που δεν τυγχάνουν της αποκλειστικής διακριτικής τους, ευχέρειας.

Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε…

·        Εισπράξαμε την κωλυσιεργία του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε να περάσει η ώρα και να αποχωρήσουν, απηυδισμένοι, γονείς και εκπαιδευτικοί.
·        Ακούσαμε ευχολόγια και καμία ουσιαστική δέσμευση για την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων (μόνη δέσμευση η κάλυψη των εξόδων των ξενόγλωσσων βιβλίων, που και για αυτή θα πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή).
·        Αντιμετωπίσαμε την καταφανώς προσχηματική, για όσους παρακολούθησαν τη συνεδρίαση, επίκληση της ανάγκης για «περαιτέρω διαβούλευση» και με τους υπόλοιπους φορείς της Παιδείας, προφανέστατα για να δικαιολογηθεί η απροθυμία και η άρνηση να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις που θα προσέδιδαν και κάποιο απτό αποτέλεσμα στην όλη διαδικασία. Είναι χαρακτηριστικό το ότι, αν και όλοι συμφώνησαν με το πλαίσιο που κατέθεσε το Δ.Σ της Ένωσης, ταυτόχρονα η διοικούσα αρχή ξεκαθάρισε  ότι πρόθεσή της είναι το να συνεχίσει να διαχειρίζεται τη μιζέρια (και όχι να συγκρουστεί με τη λογική της).
·        Δεν λάβαμε καμιά δέσμευση ότι προτίθενται να διεκδικήσουν τα αυτονόητα και να συγκρουστούν με τις επιλογές της συγκυβέρνησης για την Παιδεία που ήδη οδήγησαν στην μείωση της χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών κατά ποσοστό 40% και στο οριστικό «κόψιμο» της 4ης δόσης του 2012.
·        Αποκομίσαμε  μόνο την συμπάθεια, την κατανόηση, την ανησυχία, την αγωνία, τον πόνο και την αγάπη για την Δημόσια Παιδεία-  αλλά και φυσικά την άρνηση να τεθεί σε ψηφοφορία οποιαδήποτε πρόταση!

Η στάση της Δημοτικής Αρχής, όπως αυτή εκπροσωπείται από τον κο Δήμαρχο, συνιστά πρόκληση για τις 5.000 περίπου οικογένειες και τα παιδιά τους  που φοιτούν στα σχολεία του Δήμου Ζωγράφου. Εμείς δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να τους κατανοήσουμε και να γίνουμε θιασώτες (και θύματα) της λογικής της μιζέριας. Ανέλαβαν την ευθύνη να διαχειριστούν με βάση τα δεδομένα του «Καλλικράτη» τα ζητήματα της Παιδείας (χωρίς ποτέ να διεκδικήσουν τους απαραίτητους πόρους) και δεν νομιμοποιούνται σήμερα να δηλώνουν ότι υποχρεώνονται να διαχειριστούν την μιζέρια που τους επιβάλλεται στην Παιδεία, από την κυβερνητική πολιτική, την Ε.Ε και το ΔΝΤ.
Τα προβλήματα της Παιδείας, άλλωστε, δεν είναι σημερινά. Πολύ πριν το ξέσπασμα της κρίσης είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την κατάργηση της Ενιαίας Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας και για την προώθηση του «σχολείου της αγοράς» που θα αυτοχρηματοδοτείται από τους γονείς ή θα εξασφαλίζει χορηγούς.
Το Δ.Σ της Ένωσης θεωρεί πως  η στάση που κράτησε κάθε Δημοτικός Σύμβουλος στο συγκεκριμένο Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να κριθεί από τους γονείς. Το ότι μετά από τη συζήτηση και ενώ κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις, καμία δεν τέθηκε σε ψηφοφορία, αν μη τι άλλο αποδεικνύει ότι ο κ. Δήμαρχος και η δημοτική πλειοψηφία δεν ήθελαν να αναλάβουν καμία δέσμευση για την επίλυση των προβλημάτων. Και ας μην αναφερθούμε και στην προκλητική στάση του τέως Δημάρχου, ο οποίος χαρακτήρισε το πλαίσιο διαλόγου του Δ.Σ της Ένωσης, «έκθεση ιδεών»… Όποιος άκουσε, κατάλαβε…
Οι δημοτικοί άρχοντες, ζήτησαν απλώς να συνεχιστεί η «διαβούλευση». Δηλαδή τι θέλουν, εμείς να βρισκόμαστε σε διαβούλευση και στα σχολεία να λιποθυμούν παιδιά; Ένα χρόνο τώρα βρίσκονται σε διαβούλευση όλοι οι φορείς της Παιδείας με το Δήμο. Και δέκα χρόνια να περάσουν, πάλι διαβούλευση θα μας ζητάνε. Φτάνει πια !!! Εδώ ισχύει αυτό που λέει ο λαός ότι «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, 10 μέρες κοσκινίζει».

Κατόπιν όλων αυτών, εμείς συνεχίζουμε!

Να διεκδικούμε το δικαίωμα των παιδιών μας στην μόρφωση και στη ζωή.
Να ενοποιούμε τη δράση των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Ζωγράφου και σε συντονισμό με τους μαθητές,  τους εκπαιδευτικούς και τους μαζικούς φορείς που κατανοούν την ανάγκη, αγωνιζόμαστε για Ενιαίο Δωδεκάχρονο Δημόσιο και Δωρεάν Υποχρεωτικό Σχολείο για όλα τα παιδιά.
Να κάνουμε αισθητή την παρουσία μας στις Σχολικές Επιτροπές και τα Συμβούλια Σχολικών Κοινοτήτων, για τη λύση των οξυμένων προβλημάτων, με συσκέψεις των Δ.Σ των Συλλόγων και του Δ.Σ της Ένωσης.
Να απαιτούμε την αντιμετώπιση του προβλήματος του υποσιτισμού από δημόσιες δομές και όχι από παροχές αμφίβολης ποιότητας μέσω χορηγών.
Να πιέζουμε για τη γενναία αύξηση της χρηματοδότησης των Σχολικών Επιτροπών, που θα εξασφαλίζει την κάλυψη όλων των λειτουργικών αναγκών των Σχολείων.
Να διεκδικούμε λύσεις για τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων, με προτεραιότητα στα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας, με αύξηση των κονδυλίων.
Να οραματιζόμαστε τη δημόσια δωρεάν περίθαλψη, τους εμβολιασμούς και την ασφαλιστική κάλυψη όλων των παιδιών.
Καλούμε σε ετοιμότητα όλους τους γονείς για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα δημιουργηθούν με τις σχεδιαζόμενες συγχωνεύσεις τμημάτων και τις καταργήσεις σχολείων που προωθούνται από το Υπουργείο Παιδείας στο όνομα της μείωσης των δαπανών. Για να μην προχωρήσουν τα σχέδια για τα πολυδύναμα σχολεία της αγοράς.
 Δεν παζαρεύουμε τα αυτονόητα και δεν κάνουμε εκπτώσεις στην Υγεία, στην Ασφάλεια και στη Μόρφωση των παιδιών μας.
          Προσκαλούμε προς ενημέρωση και συντονισμό δράσεων, στα Γραφεία της Ένωσης (στο παλιό Δημαρχείο), όλα τα μέλη των Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων των ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΖΩΓΡΑΦΟΥ, την Δευτέρα 15 Απριλίου, ώρα 20.00 καθώς και όλα τα μέλη των Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ & ΛΥΚΕΙΩΝ ΖΩΓΡΑΦΟΥ,  την Τετάρτη 17 Απρίλίου, ώρα 20.00.

                                             Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ,  Ελευθερία Διακάτου 
Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ,  Σπύρος Ζούμπος    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου