Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΣΥΛΛΟΓΟΥ 3ου, ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ  3ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

                                  Ζωγράφου, 8 Οκτωβρίου 2014

Αγαπητοί γονείς,          
                                                                           
Με αφορμή την ετήσια τακτική Γενική μας Συνέλευση, είναι ευκαιρία να επικοινωνήσουμε και να μοιραστούμε τις αγωνίες, τους προβληματισμούς και τις επιθυμίες μας, αλλά και να κάνουμε τον απολογισμό μας, εν’ όψει και των επικείμενων εκλογών για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων του σχολείου μας.
Άλλη μία σχολική χρονιά ξεκίνησε – μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις που θέτει η δυσμενής κατάσταση γύρω μας και τα προβλήματα που διαρκώς συσσωρεύονται στο χώρο της παιδείας. Η περσινή σχολική χρονιά ήταν για εμάς κομβική, καθώς σημαδεύτηκε από την συγχώνευση των συστεγαζόμενων σχολείων μας (3ου και 9ου  Δημοτικού). Όπως γνωρίζετε, ο Σύλλογός μας εξ’ αρχής αντιστάθηκε σθεναρά στις εξαγγελθείσες συγχωνεύσεις και με καθημερινές παραστάσεις και διαμαρτυρίες στο Υπουργείο Παιδείας και στην Περιφέρεια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, διεκδίκησε την ανάκλησή τους. Αν και φαινομενικά η προσπάθειά μας δεν ευοδώθηκε, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική : Η αποφασιστικότητά μας και η αφόρητη πίεση που ασκήσαμε στους αρμοδίους, σε συνδυασμό με την ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων των σχολείων μας, πέτυχαν να αποτρέψουν την ουσιαστική υποβάθμιση τους επιπέδου της παρεχόμενης παιδείας στο συνενωμένο πια σχολείο μας που θα προέκυπτε από τη σχεδιαζόμενη μείωση και σύμπτυξης των τμημάτων (με αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα), σχέδιο που έμεινε στα χαρτιά και ουδέποτε υλοποιήθηκε. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι το σχολείο μας ήταν το μοναδικό από τα συνενωμένα σχολεία του Ζωγράφου που εν τέλει δεν απώλεσε καμία οργανική, ούτε λειτουργική θέση δασκάλου σε σχέση με την περσινή χρονιά (τουναντίον μάλιστα) και στο οποίο η συγχώνευση δεν είχε καμία επιβλαβή συνέπεια, συνιστάμενη ουσιαστικά σε μία απλή διοικητική ενοποίηση. Επιβεβαιώθηκε λοιπόν για μια ακόμη φορά η ρήση ότι «Χαμένος αγώνας είναι μόνον ο αγώνας που δεν δίνεται!»
Ήδη συμπληρώνονται δύο χρόνια ουσιαστικής κατάθεσης ψυχής από τα μέλη του υφιστάμενου Δ.Σ. του Συλλόγου μας. Με τα λάθη, με τις αδυναμίες μας – αλλά πάντα με καλές προαίρεση - βάλαμε στόχους τους οποίους ως επί το πλείστον, φέραμε εις πέρας και δημιουργήσαμε την υποδομή για ακόμα ουσιαστικότερες δράσεις τα επόμενα χρόνια από αυτούς που θα κληθούν να αναλάβουν τις τύχες του Συλλόγου. Το αποτέλεσμα πιστεύουμε πως είναι ορατό, στη βελτίωση της όλης εικόνας του σχολείου μας, που πλήρως ανανεωμένο αισθητικά και λειτουργικά, υποδέχθηκε και φέτος τα παιδιά μας παρέχοντάς τους ένα πιο υγιές και ευχάριστο περιβάλλον εργασίας και διαβίωσης.
Λίγα λόγια λοιπόν για όσα μας απασχόλησαν τα δύο προηγούμενα χρόνια :
- Σε συνεργασία με τους δασκάλους και το Σύλλογο Γονέων του 9ου Δημοτικού, διοργανώσαμε με επιτυχία χριστουγεννιάτικα και πασχαλινά bazaar που μας έδωσαν τη δυνατότητα, αλλά και τα έσοδα, ώστε να αντιπαρέλθουμε άμεσα τις αντικειμενικές δυσκολίες, τη γραφειοκρατία και κυρίως την απροθυμία του καθ’ ύλην αρμόδιου κράτους και να βελτιώσουμε άμεσα το σχολείο μας, ανακαινίζοντας το, τόσο εσωτερικά, όσο και εξωτερικά. Όλες οι αίθουσες διδασκαλίας, ανακαινίστηκαν, με χαρούμενους - και με επιστημονικά κριτήρια επιλεγμένους – χρωματισμούς. Το σχολείο μας απέκτησε μια άλλη εξωτερική όψη. Δημιουργήθηκε δίκτυο internet σε κάθε τάξη, ώστε η εκπαιδευτική διαδικασία να διευκολυνθεί και να περάσει σιγά  - σιγά σε μια άλλη διάσταση, όπως επιτάσσουν οι καιροί. Ήδη αντικαθίστανται οι χαλασμένες μπασκέτες στο κάτω προαύλιο. Βελτιώθηκαν τα γραφεία των διδασκόντων και οι υποδομές τους. Αγοράστηκε εξοπλισμός που διευκολύνει την καθημερινότητα αλλά και τις σαββατιάτικες δραστηριότητες των παιδιών μας. Επί όλων αυτών, διευκρινίζουμε πως σε κάθε περίπτωση διατηρούμε την αδιαπραγμάτευτη πεποίθηση ότι η φροντίδα των υποθέσεων της παιδείας και η εξασφάλιση δωρεάν πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας παιδείας για όλους, θα έπρεπε να αποτελεί κρατική μέριμνα και υποχρέωση, πληρωμένη ήδη αδρά από τον έλληνα φορολογούμενο, γι’ αυτό και θέλουμε την ενεργή συμμετοχή σας για να αναδείξουμε αυτή μας την απαίτηση στους καθ’ ύλη αρμοδίους, ώστε να μην απαιτούνται στο μέλλον οι δικές μας παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση ακόμη και στοιχειωδών θεμάτων…
- Διοργανώσαμε με επιτυχία σεμινάρια ψυχολογικής και παιδαγωγικής επιμόρφωσης γονέων, διαλέξεις για το ασφαλές διαδίκτυο, την υγιεινή διατροφή και την φροντίδα της υγείας των παιδιών, με την αφιλοκερδή συμμετοχή  ειδικών που εξασφαλίσαμε και την αμέριστη βοήθεια της διοίκησης του σχολείου μας.
-  Συνδράμαμε τους δασκάλους και συμμετείχαμε σε εκπαιδευτικές εξορμήσεις που διοργάνωσαν.
- Κάναμε αισθητή την παρουσία μας σε όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων για τα θέματα της παιδείας, με συνεχή υπομνήματα και παρεμβάσεις, τόσο στο Δήμο Ζωγράφου, όσο και στο Υπουργείο Παιδείας, δια των μελών του Συλλόγου μας και δια του προέδρου του, που είχε την τιμή να εκλεγεί και Γραμματέας της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ζωγράφου.
- «Βομβαρδίσαμε» με υπομνήματα και παραστάσεις διαμαρτυρίας τον Δήμο Ζωγράφου και τη Δ.Ε.Π., αναδεικνύοντας τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες του σχολείου μας και ήδη έχουμε πετύχει να ληφθεί οριστική απόφαση από το Δήμο Ζωγράφου και να εκταμιευτούν τα ποσά για την ανακατασκευή του άνω προαυλίου χώρου και την επίστρωσή του με αντιολισθητικό τάπητα, κάτι που αποτελούσε πάγια επιδίωξη του σχολείου μας. Ήδη λοιπόν επίκειται η εγκατάσταση του αναδόχου εργολάβου που θα πραγματοποιήσει το έργο.
- Συντονίσαμε και αναδείξαμε στα Μ.Μ.Ε. την επιτυχή, όπως απεδείχθη, δραστηριοποίηση των γονέων που τελικά απέτρεψε τη μείωση του αριθμού των διδασκόντων, των τάξεων και συνεκδοχικά και τις συμπτύξεις των τμημάτων.
- Διοργανώσαμε με επιτυχία τις χειμερινές και θερινές γιορτές του σχολείου μας και τους καθιερωμένους αποκριάτικους χορούς μας.
- Συμβάλλαμε στην επίλυση μικρών ή μεγάλων προβλημάτων της καθημερινότητας του σχολείου μας και του ολοήμερου σχολείου, σε άμεση και αγαστή συνεργασία με τις διευθύνσεις και τους δασκάλους και κινούμενοι πάντοτε με ευελιξία και με το σκεπτικό, ότι πρέπει να δίνεται άμεσα λύση, χωρίς να χρονίζουν τα προβλήματα.
- Υποδεχθήκαμε σε πνεύμα ελληνικής φιλοξενίας καλεσμένους μας δασκάλους και παιδιά από χώρες της ΕΕ στο πλαίσιο του προγράμματος Comenius, προβάλλοντας την εικόνα μίας άλλης, ανθρώπινης Ελλάδας.
- Οργανώσαμε με επιτυχία τις προαιρετικές επιμορφωτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες για τα παιδιά μας κάθε Σάββατο.
- Προσφέραμε στους ίδιους τους γονείς τη δυνατότητα να γυμνάζονται δωρεάν μέσω του προγράμματος «Γυμναστική για Γονείς», που καθιερώσαμε από την περσινή χρονιά.
- Δώσαμε μικροχαρές στα παιδιά μας μοιράζοντάς τους βασιλόπιτα και συμβολικά δωράκια κατά τις γιορτές και κατά την αποφοίτηση.
 - Δημιουργήσαμε και συντηρούμε ένα ζωντανό blog (syllogosgoneontritou.blogspot.gr) προς άμεση  ενημέρωση των γονέων για τα πεπραγμένα μας και για τα θέματα που τους αφορούν.
- Ψηφιοποήσαμε πλήρως όλο το έντυπο υλικό και τα αρχεία του Συλλόγου μας σε μορφές αρχείων pdf & word, ώστε να είναι άμεση η δυνατότητα δημιουργικής και αποτελεσματικής χρήσης του.
- Αφουγκραστήκαμε τα προβλήματα και τις αγωνίες του διδακτικού προσωπικού και των διοικήσεων των μέχρι πρότινος συστεγαζόμενων σχολείων και πετύχαμε την ταύτιση δράσεων και επιδιώξεων με την καθημερινή επαφή και ειλικρινή συνεννόηση, αλλά και με συναντήσεις γνωριμίας και ουσιαστικής σύσφιξης σχέσεων.
Με λίγα λόγια αναλάβαμε τις ευθύνες μας, όντας ενεργοί πολίτες και γονείς, αλλά ταυτόχρονα απαιτήσαμε και παγίως απαιτούμε και από τους καθ’  ύλην αρμόδιους, να αναλάβουν και αυτοί τις ευθύνες τους!
Για τη φετινή χρονιά, οι στόχοι μας είναι διευρυμένοι :
- Ευελπιστούμε με τη συνεχή παρεμβατικότητά μας, αρμοδίως, να δώσουμε  επιτέλους λύση στο χρόνιο πρόβλημα της δυσοσμίας στις τουαλέτες του σχολείου μας.
- Διεκδικούμε τον εκσυγχρονισμό των υλικοτεχνικών υποδομών του σχολείου μας, την αγορά διαδραστικών πινάκων και εποπτικού υλικού, τη βελτίωση του γυμναστηρίου κ.α.
- Φιλοδοξούμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, να βοηθήσουμε, με συγκεκριμένες δράσεις, οικογένειες και συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη.
- Στοχεύουμε σε νέες επιμορφωτικές και παιδαγωγικές δραστηριότητες για παιδιά και γονείς, με πρωτοβουλίες που θα αναλάβουμε άμεσα (σεμινάρια, αθλητικές δραστηριότητες κ.α.)
- Διευρύναμε τις ήδη καθιερωμένες σαββατιάτικες δραστηριότητες (θέατρο, χορωδία, παραδοσιακοί και μοντέρνοι χοροί), με την προσθήκη των δραστηριοτήτων των καλλιτεχνικών και του σκακιού που θα ξεκινήσουν λίαν συντόμως, ενώ συνεχίζουμε και φέτος το επιτυχημένο πρόγραμμα «Γυμναστική για Γονείς».
- Συνεχίζουμε την παρεμβατικότητα μας στους φορείς ενάσκησης εξουσίας, ώστε το σχολείο μας να έχει διακριτή και διεκδικητική φωνή προς τα έξω και να λειτουργεί, ει δυνατόν, ως ένα σώμα μαζί με τους άλλους φορείς της σχολικής κοινότητας, διεύθυνση και δασκάλους και φυσικά,
- Συντασσόμαστε στον πάγιο και διαρκή αγώνα του γονεϊκού κινήματος για δημόσια, δωρεάν, ουσιαστική και ποιοτική παιδεία, χωρίς διακρίσεις, για όλα τα παιδιά. 
Σε λίγο καιρό, το παρόν Δ.Σ. του Συλλόγου μας, ολοκληρώνει τη θητεία του. Κάποιοι από εμάς ενδεχομένως να συνεχίσουν, ως μέλη και του νέου Συλλόγου Κάποιοι άλλοι, αναπόφευκτα ολοκλήρωσαν τον κύκλο τους και αποχωρούν ώστε να κάνουν χώρο σε νέους ανθρώπους, με νέες ιδέες και φρέσκια δημιουργική πνοή – ΕΣΑΣ ! Σε κάθε περίπτωση είναι δεδομένο ότι και τα νέο Δ.Σ. που σε λίγους μήνες θα προκύψει πρέπει να συνεχίσει να είναι δίπλα στους γονιούς και στα παιδιά του σχολείου μας, καλλιεργώντας την ενότητα, αποκρούοντας διασπαστικές και διχαστικές πρακτικές που και εδώ δεν λείπουν (ευτυχώς από εξαιρετικά λίγους) και  υπηρετώντας τους καταστατικούς σκοπούς του Συλλόγου μας που συντείνουν στο ουσιώδες : Στην παροχή του καλύτερου δυνατού επιπέδου παιδείας για τα παιδιά μας και στη βελτίωση ενός εκάστου εξ’ ημών μέσα από την εθελοντική συμμετοχή και την εξυπηρέτηση ευγενών επιδιώξεων.
Σας θέλουμε λοιπόν όλους δίπλα στο Σύλλογο Γονέων, ΣΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΑΣ και σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την καλή διάθεση και τη συμβολή σας.
ΤΟ Δ.Σ.
ΣΠΥΡΟΣ ΖΟΥΜΠΟΣ,                                                                                 ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΩΝ/ΝΑ ΤΖΑΒΑΡΑ - ΜΟΥΜΟΥ,                                                                ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗ,                                                                              ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΣΙΔΕΡΗ,                                                                                     ΤΑΜΙΑΣ
ΡΟΥΛΗ ΚΑΡΑΣΙΛΙΩΤΗ - ΖΑΧΑΡΙΟΥ,                                                        ΜΕΛΟΣ
ΕΒΕΛΥΝ ΖΕΡΒΑ - ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ,                                                                ΜΕΛΟΣ

ΝΙΚΗΤΑΣ ΦΡΑΓΚΑΚΗΣ,                                                                              ΜΕΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου