Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΜΑΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΟΥ 3ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
ΑΙΤΗΣΗ - ΥΠΟΜΝΗΜΑ
ΠΡΟΣ

1.   την κα Δήμαρχο Ζωγράφου.
2.   τον κο Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ζωγράφου.
3.   τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας.
4.   την Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή του Δήμου Ζωγράφου.
5.    την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ζωγράφου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣ :

1.   το Συμβούλιο Σχολικής Κοινότητας του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ζωγράφου.
2.   την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ζωγράφου.
3.   τους εκπροσώπους των Δημοτικών Παρατάξεων του Δήμου Ζωγράφου.


Επανερχόμενοι για μια ακόμη φορά στην από 10-1-2013 προηγηθείσα αίτησή μας, που δυστυχώς δεν εισακούστηκε με αποτέλεσμα η κατάσταση στο σχολείο μας να παραμένει εν πολλοίς η ίδια, σχεδόν δύο έτη μετά, επαγόμεθα τα κάτωθι :
Όπως γνωρίζετε, το σχολικό μας συγκρότημα, στο οποίο στεγάζεται το (συγχωνευθέν) 3ο Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου, ως το παλαιότερο στην περιοχή μας, από ετών αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα χρήζοντα άμεσης αντιμετώπισης και επίλυσης.
Τα προβλήματα αυτά άπτονται εν πολλοίς, της ασφάλειας και της υγιεινής των παιδιών, θέματα τα οποία θεωρούμε αδιαπραγμάτευτα και εν ολίγοις έχουν ως εξής :




1.   Ολισθηρότητα του πεπαλαιωμένου τάπητα του προαυλίου του σχολείου.

Όπως προφανώς έχετε πληροφορηθεί, από ετών έχουμε επιστήσει στη Δημοτική Αρχή, την προσοχή της για την επικινδυνότητα που παράγει η απαράδεκτη ολισθηρότητα του κυρίως προαυλίου του σχολείου (που χρονολογείται από της κατασκευής του), στην καθημερινότητα των παιδιών μας. Το προαύλιο, ως χώρος δημιουργικής έκφρασης, άθλησης και παιχνιδιού των παιδιών, πρέπει, αν μη τι άλλο, να πληροί τις προϋποθέσεις ασφαλούς χρήσης του σε αυτά - που εκ της φύσης και της ηλικίας τους, άλλωστε, είναι λιγότερο προσεκτικά και πολλές φορές αγνοούν τους κινδύνους. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, τα διαβήματά μας δεν έχουν τύχει ανταπόκρισης μέχρι σήμερα παρά τα συνεχή - ελαφρά αλλά και σοβαρότερα - περιστατικά που είχαν ο αποτέλεσμα τον τραυματισμό παιδιών…
Φρονούμε πως είναι απαράδεκτο να αναμένουμε να συμβεί κάτι σοβαρό για να κινητοποιηθούμε. Είναι αυταπόδεικτο ότι το προαύλιο του σχολείου μας πρέπει άμεσα να τύχει επιστρώσεως με ειδικό αντιολισθητικό τάπητα. Με το δεδομένο μάλιστα, ότι, όπως πληροφορούμαστε, από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, έχουν ήδη εγκριθεί και δεσμευθεί τα σχετικά κονδύλια, τυχόν περαιτέρω καθυστέρηση, αντιλαμβάνεστε πως θα είναι αδικαιολόγητη.

2.   Επισκευή και αντιολισθητική επεξεργασία μαρμάρινων επιφανειών σχολείου.

Το ίδιο πρόβλημα ολισθηρότητας, επιτεινόμενο και από τις φθορές του χρόνου και τη διάβρωση από τα καιρικά φαινόμενα, αντιμετωπίζουν και όλες οι μαρμάρινες επιφάνειες και οι επιφάνειες από μωσαϊκό των εξωτερικών διαδρόμων και των κλιμάκων του σχολείου μας. Η παρέμβαση σε αυτές ώστε να επισκευαστούν και να καταστούν λιγότερο ολισθηρές, είναι ευχερής και διόλου δαπανηρή με μέσα που ήδη διαθέτει ο Δήμος, για αυτό και αναμένουμε την άμεση κινητοποίησή σας για την επίλυση του προβλήματος.

3.   Εγγενές πρόβλημα δυσοσμίας και υγιεινής στις τουαλέτες του σχολείου.

Παγίως, το σημαντικότερο ίσως πρόβλημα του σχολείου μας τυγχάνει αυτό γιατί ουσιαστικά καθιστά μη επισκέψιμες τις τουαλέτες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών μας. Παρά τις προσπάθειές των Διευθύνσεων των μέχρι πρότινος συστεγαζόμενων σχολείων - και πλέον της υφιστάμενης διευθύνσεως - για τον συνεχή καθαρισμό και τη δέουσα απολύμανση των χώρων υγιεινής των παιδιών, οι χώροι αυτοί παρουσιάζουν συνεχώς εντονότατη δυσοσμία ακόμη και αμέσως μετά τον καθαρισμό τους. Αυτό κατά κανόνα αποτρέπει τα παιδιά από την χρησιμοποίησή τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ίδια, ενώ αφήνει και σοβαρές υπόνοιες περί της υγιεινής και ασφάλειας της χρήσης τους, τις οποίες, εμείς τουλάχιστον, δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε και ως εκ τούτου δεν μπορούμε και να αποκλείσουμε. Εξ’ όσων γνωρίζουμε, η δυσοσμία και οι έντονες αναθυμιάσεις οφείλονται στη κακή και μη ενδεδειγμένη κατασκευή του υπογείου συστήματος αποχέτευσης και στο πεπαλαιωμένο αυτού. Όπως και να έχει, η όλη κατάσταση τυγχάνει απαράδεκτη για ένα σύγχρονο σχολείο εν έτει 2014 και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, χωρίς χρονοτριβή, με ολική ανακατασκευή, αγωγών και τουαλετών, η οποία κάλλιστα θα μπορούσε να προγραμματιστεί από εσάς για την περίοδο των διακοπών των Χριστουγέννων 2014 ώστε να μην διαιωνίζεται η τριτοκοσμική αυτή κατάσταση.

4.    Βαφή και στοιχειώδης συντήρηση σχολικού συγκροτήματος.

Όσον αφορά στην βαφή, αν και αυτό ουδόλως αποτελούσε δική μας υπευθυνότητα, ούτε συμφωνούμε στην ανάληψη ευθυνών που δεν μας αναλογούν σε ένα υποτιθέμενο κοινωνικό κράτος το οποίο ως γονείς και φορολογούμενοι, συντηρούμε, συνεπεία της τραγικής κατάστασης που βίωναν καθημερινά τα παιδιά μας, τα προηγούμενα δύο έτη αναγκαστήκαμε να προβούμε με δική μας σημαντική δαπάνη - και με μόνη τη συνδρομή δύο εργαζομένων του Δήμου - σε φρεσκάρισμα των αιθουσών καθώς και κάποιων εξωτερικών επιφανειών του κτιρίου με αποτέλεσμα η υφιστάμενη εικόνα να είναι, σήμερα ακόμη, ανεκτή. Επιβάλλεται όμως ο Δήμος να επιμεληθεί άμεσα της ολικής βαφής και συντηρήσεως των εξωτερικών επιφανειών του σχολείου μας που είναι σε κακή κατάσταση. Επίσης, πολλά σημεία της περίφραξης έχουν αρχίσει να καταρρέουν, καθώς πολλά κάγκελα έχουν σαπίσει (κάτι που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους) και η όλη περίφραξη πρέπει να επισκευαστεί. Η έγκαιρη συντήρηση, που εν πολλοίς συνίσταται στη βαφή και στην επισκευή των φθορών, στο παρόν στάδιο, θα αποτρέψει μεγαλύτερες ζημίες, άρα και μεγαλύτερα έξοδα στο άμεσο μέλλον και θα εκσυγχρονίσει την εικόνα του σχολείου δημιουργώντας ένα ευχάριστο ψυχολογικό αντίκτυπο και ένα υγιές περιβάλλον για τα παιδιά μας που περνούν εκεί ένα μεγάλο μέρος της ημέρας τους. Πέραν τούτου, όπως γνωρίζετε, λόγω της ενεργούς συμμετοχής του σχολείου μας σε ευρωπαϊκά προγράμματα, το σχολείο μας αποτελεί και αντιπροσωπευτική εικόνα των σχολείων του Δήμου μας στο εξωτερικό. Τούτο διότι, στο πλαίσιο συνεργασίας μας με σχολεία του εξωτερικού, αναμένουμε και εφέτος την επίσκεψη στο σχολείο μας και τη φιλοξενία μαθητών και δασκάλων σχολείων του εξωτερικού. Είναι προφανές ότι δυστυχώς δεν κατέχουμε το δικό τους επίπεδο σε υλικοτεχνικές και άλλες υποδομές, πλην όμως, με πολύ μικρό κόστος και με μέσα που ήδη διαθέτει ο Δήμος, είναι ευχερές και απαραίτητο μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να μεταμορφώσουμε και να φρεσκάρουμε την εικόνα του σχολείου μας ώστε, μεταξύ άλλων ουσιαστικότερων, να δώσουμε και την καλύτερη δυνατή εντύπωση στους καλεσμένους μας σχετικά με την προσοχή που δίνουμε σε στοιχειώδη πράγματα, αλλά και για την ποιότητα της παρεχόμενης παιδείας στην Ελλάδα και στα σχολεία του Δήμου μας, ειδικότερα.
Επ’ ευκαιρία, λοιπόν της ανάληψης καθηκόντων εκ μέρους της νέας Δημοτικής Αρχής, θέτουμε υπόψη σας άπαντα τα ανωτέρω και ελπίζουμε να τύχουμε της δέουσας προσοχής και ανταπόκρισης. Από την πλευρά μας, είναι δεδομένο ότι, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση του Σχολείου μας, θα σας παράσχουμε κάθε δυνατή έμπρακτη και ηθική βοήθεια.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, η πρωτοβουλία και η ευθύνη ανήκει σε εσάς οι οποίοι είστε και κατά Νόμο υπεύθυνοι για την εν γένει εύρυθμη λειτουργία των σχολείων του Δήμου μας και για την διασφάλιση των στοιχειωδών συνθηκών υγιεινής, ασφάλειας και αξιοπρεπούς διαβίωσης των πιο ευαίσθητων, αλλά και ελπιδοφόρων, τμημάτων της κοινωνίας μας, δηλαδή των μαθητών των δημοτικών σχολείων.
Αναμένουμε λοιπόν την άμεση κινητοποίησή σας προς επίλυση των σοβαρών αυτών προβλημάτων του σχολικού μας συγκροτήματος.

                                  Ζωγράφου, 30 Οκτωβρίου 2014
                                        Με τιμή
(για το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου  Δημοτικού Σχολείου Ζωγράφου)

          Ο Πρόεδρος, Σπύρος Ζούμπος                                      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου