Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

     ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
           ΖΩΓΡΑΦΟΥ                            Ζωγράφου 26/9/2013

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Προς: κ.κ.   1. Δήμαρχο Ζωγράφου
                   2. Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου
                   3. Δημοτικές Παρατάξεις



Ως αντιπρόσωποι των γονέων και των κηδεμόνων του Δήμου Ζωγράφου, φρονούμε πως, χωρίς άλλη καθυστέρηση, κατά το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο είναι επιτακτική ανάγκη να παρθούν αποφάσεις για τα προβλήματα της Παιδείας στα σχολεία του Δήμου μας.
Δεν μπορεί κανείς πια να ισχυριστεί πως δεν γνωρίζει ποια είναι τα προβλήματα αυτά. Άλλωστε τους τελευταίους μήνες προηγήθηκαν, η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 2/4/2013 έπειτα από αίτημα της Ένωσης Συλλόγων Γονέων, τα διαδοχικά υπομνήματα της Ένωσης και των Συλλόγων Γονέων, αλλά και η συνεδρίαση της ΔΕΠ στις 17/09/2013. Με κάθε λοιπόν ευκαιρία έχουμε από την πλευρά μας μιλήσει συγκεκριμένα και εμπεριστατωμένα, καθώς, παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου ότι «όλα είναι εντάξει» και αυτή η σχολική χρονιά άρχισε με προβλήματα - ακόμη μεγαλύτερα μάλιστα των προβλημάτων που αντιμετωπίσαμε τα τελευταία έτη.
Μόνο στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, η χρονιά ξεκίνησε με 16.000 λιγότερους εκπαιδευτικούς, ενώ σε σχέση με το έτος 2010, οι εκπαιδευτικοί είναι συνολικά 30.000 λιγότεροι! Στα ΕΠΑΛ καταργήθηκαν δεκάδες ειδικότητες και εγκαινιάσθηκαν από τον ίδιο τον υπουργό νέα ιδιωτικά ΙΕΚ !
Ο νέος νόμος για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση εξοντώνει τους μαθητές με πολλαπλές εξετάσεις πανελλαδικού χαρακτήρα, σπρώχνοντάς τους εκτός σχολείου.
Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, υπάρχουν πολλά κενά, τόσο σε δασκάλους,  όσο και σε ειδικότητες με αποτέλεσμα τη μη λειτουργία του ολοήμερου. Τα σχολεία λειτουργούν πλέον χωρίς φύλαξη καθώς οι σχολικοί φύλακες απολύθηκαν, αλλά και σε λίγο χωρίς καθαρίστριες, αφού λήγουν οι συμβάσεις τους.
Η κατάσταση αυτή είναι απλώς, μη αποδεκτή.
Η Ένωση Γονέων καταθέτει και πάλι σήμερα συγκεκριμένες προτάσεις και απαιτεί την άμεση λύση των προβλημάτων των σχολείων, καταθέτει δε και πάλι επιγραμματικά τις θέσεις της για τα βασικά θέματα που άπτονται της εκπαιδευτικής διαδικασίας, που έχουν ως ακολούθως :  
Α. ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Με δεδομένη την μείωση της χρηματοδότησης κατά σχεδόν 40% την προηγούμενη χρονιά και την κατάργηση της 4ης δόσης του 2012, η κατάσταση χειροτερεύει.
Προτείνουμε:
- Έκτακτη χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολικών μονάδων. Ο Δήμος οφείλει να διεκδικήσει έκτακτη χρηματοδότηση, καθώς κονδύλια υπάρχουν.
- Κάλυψη των ΔΕΚΟ (ύδρευση, ηλεκτρισμός και τηλεφωνία) των σχολείων από το Δήμο μέσω κρατικού προϋπολογισμού.
- Αφορολόγητο πετρέλαιο για τα σχολεία.
- Σύνδεση με το δίκτυο και εγκατάσταση υποδομών  φυσικού αερίου στα σχολεία, στα νηπιαγωγεία και στους παιδικούς σταθμούς. Να ξεκινήσουν μάλιστα άμεσα οι εργασίες από το 1ο – 19ο  στα οποία θα έπρεπε ήδη να υπάρχει εγκατάσταση

Β. ΠΑΙΔΕΙΑ & ΜΟΡΦΩΣΗ
Η σχολική χρονιά ξεκίνησε με τεράστια προβλήματα, ελλείψεις δασκάλων και καθηγητών και ελλείψεις σε βιβλία και υποδομές.
Απαιτούμε:
- Να λειτουργήσουν τώρα, κανονικά και απρόσκοπτα, κατά τον εκπαιδευτικό σκοπό τους, τα ολοήμερα σχολεία σε όλα τα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία, με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, δασκάλων και δασκάλων ειδικοτήτων. Να σταματήσει το Υπουργείο να εμπαίζει τη νοημοσύνη μας και να παίζει με τα νεύρα των γονέων, των δασκάλων και των παιδιών με την αποστολή κάθε μέρα και άλλης εγκυκλίου με προφανή στόχο την απαξίωση και την κατάργηση του θεσμού και την αντικατάστασή του από ιδιωτικά ολοήμερα.
. Να λειτουργήσουν τα τμήματα ένταξης και υποστήριξης.
. Να μην μείνει κανένας μαθητής έξω από τα ολοήμερα σχολεία.
- Να μην προχωρήσει καμία περαιτέρω συγχώνευση - κατάργηση σχολικής μονάδας. Καμία τάξη να μην έχει πάνω από 20 μαθητές.
- Το κόστος των ξενόγλωσσων βιβλίων (που έχουν ήδη φθάσει στα σχολεία) να καλυφθεί από την Σχολική Επιτροπή, καθώς υπάρχει σχετική απόφαση.
- Να απαλλοτριωθούν οικόπεδα για σχολικά κτίρια, νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς. Να γίνει ειδική έκθεση - μελέτη από τον Δήμο για την κατασκευή νέων νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών, καθώς τα περισσότερα στεγάζονται σε ακατάλληλα ενοικιαζόμενα κτίρια.
- Να γίνει γενναία μείωση των τροφείων των παιδικών σταθμών.

Γ. ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΟΣ:
Η ανεργία, η φτώχεια και η ανέχεια τσακίζουν το λαό. Πολλά παιδιά υποσιτίζονται, λιποθυμούν στο σχολείο μα η παιδική τους αξιοπρέπεια δεν τα αφήνει να εκτεθούν και να ζητήσουν βοήθεια για το πρόβλημά τους.
Απαιτούμε:
- Κανένα παιδί να μην πεινάσει. Ο Δήμος να διεκδικήσει χρήματα από παντού για αυτό το σκοπό (από το υπουργείο έχουμε χορτάσει εξαγγελίες…) για παροχή γεύματος σε κάθε παιδί, αξιοποιώντας και το προσωπικό και τις υποδομές του.
- Να ενταχθούν οι οικογένειες των μαθητών που υποσιτίζονται στα κοινωνικά παντοπωλεία χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.
- Να μας ενημερώσει εμπεριστατωμένα ο Δήμος για το κοινωνικό παντοπωλείο της ευρύτερης περιοχής που ακούσαμε πως επιχορηγείται με μεγάλο ποσό.

Δ. ΥΓΕΙΑ & ΥΓΙΕΙΝΗ
Έχουμε πολλούς γονείς ανασφάλιστους και επίσημα στη χώρα μας. Οι ανασφάλιστοι άλλωστε προσεγγίζουν τα 3 εκατομμύρια. Επί ξύλου κρεμάμενα είναι και χιλιάδες παιδιά.
Ζητάμε :
- Να παρθούν άμεσα μέτρα για χορήγηση δωρεάν πιστοποιητικών υγείας και εμβολίων σε όλα τα παιδιά με την αξιοποίηση και του τοπικού υποκαταστήματος του ΕΟΠΥΥ.
- Να μη κλείσει ο ΕΟΠΥΥ Ζωγράφου.
- Να δημιουργηθεί σύγχρονo, εξοπλισμένο ιατρείο σε κάθε σχολικό συγκρότημα για πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών υγείας.
- Να διοργανωθούν προγράμματα ενημέρωσης και πρόληψης από τα ναρκωτικά αλλά και το κάπνισμα από ειδικούς επιστήμονες.
- Να γίνεται τακτική ενημέρωση παιδιών και γονέων πάνω σε θέματα ψυχικής και σωματικής υγείας και υγιεινής με ευθύνη του Δήμου.
- Να προσληφθούν ειδικοί παιδοψυχολόγοι στα σχολεία για την αντιμετώπιση των, σύνθετων σήμερα, προβλημάτων των παιδιών και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.
- Να πραγματοποιείται τακτικά απολύμανση με μέσα του Δήμου σε κάθε σχολείο.
- Τα σχολικά κυλικεία να παρέχουν προϊόντα σε προσιτές τιμές και με αδιαπραγμάτευτη ποιότητα.

Ε. ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Το αμέσως προηγούμενο διάστημα και μέσα στο καλοκαίρι έγιναν κάποια έργα τα οποία είναι ελάχιστα μπροστά στην ανάγκη για σχολικά κτίρια ασφαλή και ανθρώπινα – και με δεδομένο ότι τα περισσότερα είναι πολύ παλιά.
Ζητάμε από το Δήμο:
- Την δυναμική διεκδίκηση και εξασφάλιση κονδυλίων για την άμεση συντήρηση των βασικών υποδομών των σχολείων (για πυρασφάλεια, καθαριότητα, φύλαξη, συντήρηση προαύλιων χώρων καθώς πολλά προαύλια γλιστράνε και είναι επικίνδυνα, συντήρηση γυμναστηρίων, πράσινο και εικαστικές παρεμβάσεις).
- Να πραγματοποιηθεί άμεσα αντισεισμικός έλεγχος σε όλα τα σχολεία, η ανάγκη του οποίου είναι αυτονόητη και κατεδείχθη περαιτέρω έπειτα από τον τελευταίο σεισμό. Από το 1999 δεν έχει γίνει κανένας έλεγχος!
- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε θέση σχολικών φυλάκων με αρμοδιότητα την εικοσιτετράωρη φύλαξη των σχολείων.
- Προσλήψεις σε καθαρίστριες. Να μην υπάρχει σχολείο χωρίς καθαρίστρια, δεν μπορούμε να παίζουμε με την υγεία των παιδιών.

ΣΤ. ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στην πυκνοκατοικημένη περιοχή μας έχουμε ελάχιστους χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας. Καταργήθηκαν τα αθλητικά σχολεία και του Δήμου και τώρα μας λένε πως θα φτιάξουν 2 για όλη την Αττική!
Απαιτούμε :
- Να διαμορφωθούν χώροι άθλησης στα λυόμενα στο Γουδί. Είναι απαράδεκτο να στεγαστεί εκεί το Ειδικό σχολείο, να φτιαχτεί καινούργιο κτίριο που να πληροί τις προδιαγραφές για τα παιδιά αυτά.
. Να ενταχθούν όλες οι σχολικές δραστηριότητες - εκδηλώσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία με διορισμό δασκάλων και να είναι δωρεάν για όλα τα παιδιά, διότι οι γονείς δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στο κόστος και στην καταβολή ακόμα και μικρής συμμετοχής.

Είμαστε πεπεισμένοι πως χωρίς γενναία χρηματοδότηση για την Παιδεία και συντονισμένες προς τούτο πιέσεις, δεν πρόκειται να αλλάξει το τοπίο.
Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Ζωγράφου μαζί με τους Συλλόγους Γονέων διεκδικεί και απαιτεί :
.15% για την Παιδεία  από τον κρατικό προϋπολογισμό.
. Δωρεάν σύγχρονα βιβλία για όλα τα παιδιά. ΟΧΙ στην υποχρεωτική επιστροφή τους και το πρόστιμο.
. ΟΧΙ στις απολύσεις-διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών και των ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ. Να διασφαλιστεί η συνέχεια των σπουδών για τους μαθητές της Β' και Γ' τάξης. Να γίνουν Διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού.
. ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.
. Κατάργηση κάθε διαχωρισμού και πρόωρου προσανατολισμού (Γενικό Λύκειο, ΕΠΑΛ, κατευθύνσεις κ.λ.π.).
. Οι εξετάσεις στο σχολείο να έχουν μόνο ενδοσχολικό προαγωγικό χαρακτήρα. ΟΧΙ στις πανελλαδικού χαρακτήρα εξετάσεις.
. Κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος που νομιμοποιεί την εργασία από τα 15 χρόνια. Κατάργηση του έτους μαθητείας. Πρακτική άσκηση ενταγμένη οργανικά στο πρόγραμμα σπουδών.
. Να μείνουν έξω οι επιχειρήσεις και οι χορηγοί από την Παιδεία, την Υγεία, την Πρόνοια.
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΙΑΙΟ 12/ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ.


Το Δ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου